Picture

Birutė Marija Filomena Galdikas-Brindamour, Galdikaitė (1946m. Gegužės 10d. Vysbadene, Vokietija) – lietuvių kilmės pasaulio garso antropologė, gamtosaugininkė, žymiausia orangutangų tyrinėtoja, fizinės antropologijos daktarė (1969 m.) ir biologijos daktarė (1978 m) 1966 m. baigė psichologiją Britų Kolumbijos universitete Vankuveryje, 1969m. antropologiją – Kalifornijos universitete Los Andžele. Nuo 1979 m. Džakartos nacionalinio universiteto, nuo 1989 m. – ir Simono Fraserio universiteto Kanadoje profesorė.


Lietuvių kilmės profesorė dr. Birutė Galdikas, pripažinta viena iš žymiausių šimtmečio mokslininkių pasaulyje, daugiau nei 40 savo gyvenimo metų paskyrė nykstantiems pasaulio orangutangams tirti ir saugoti. Iki profesorės B. Galdikas orangutangai buvo mažiausiai tyrinėti gyvūnai iš visų stambiųjų primatų grupės. Ilgus metus vykdžiusi ypatingai nuodugnius jų biologijos, ekologijos, etologijos tyrimus, mokslininkė galiausiai išaiškino tiek orangutangų gyvenimo ir mitybos įpročius, tiek jų elgsenos ypatumus. Šiandien profesorės atlikti tyrimai yra laikomi pačia išsamiausia ir ilgiausia laukinio žinduolio studija, parengta vieno mokslininko. Prof. dr. Birutė Galdikas savo darbais daug prisidėjo prie orangutangų išsaugojimo inicijuodama miškų Indonezijoje atkūrimą, pristatydama savo tyrimų rezultatus ir šviesdama žmones apie tai, kaip svarbu išsaugoti šiuos nykstančius primatus. Profesorės tyrimai kartu pagilino pasaulio žinias apie atogrąžų miškus ir Indonezijos bioįvairovę plačiąja prasme.

1971 m. mokslininkė atvyko į Borneo salą. Ji buvo viena iš trijų moterų, pasekėjų,  pasiryžusių tirti „paskutiniąją, medžiuose gyvenančią didžiąją žmogbeždžionę“, likusią šioje žemėje. sudarė įžymiąją trijulę, kuri pasaulyje buvo žinoma „Leakey angelų“  vardu.  Žymaus paleontologo daktaro, subrandinusio idėją apie ilgamečius pastovius žmogbeždžionių tyrinėjimus. Jis buvo įsitikinęs, kad niekas kruopščiau ir nuoširdžiau negali įsigilinti į gyvūnų pasaulį, kaip jautri ir įžvalgi moteris. Be to, orangutangų patinams pasak Leaky, moterys nesukelia žmogiškųjų beždžionių patinų agresijos (vyrams tyrinėtojams dėl šios priežasties gali kilti tam tikrų keblumų). 


Picture














Iš kairės į dešinę Biruté Galdikas, Jane Goodall, and Dian Fossey (image from National Geographic)



Trys mokslininkės, kurias įkvėpė Leakey, nutarė vykti į natūralią įvairių primatų (šimpanzių, gorilų ir orangutangų) aplinką. Leakey paskatino B. Galdikas vykti į civilizacijos nepaliestus Borneo tropinius miškus studijuoti orangutangų, kurių rūšys dar nebuvo ištirtos. Jos misijos tikslas buvo studijuojant orangutangus daugiau sužinoti apie žmogaus elgesio prigimtį ir tobulinti Leakey palikimą, papildyti jo mokslines žinias faktais apie orangutangų elgesį, aplinką ir mitybą. B. Galdikas ištyrė, kad orangutangai minta 400 skirtingų maisto rūšių tai suteikė vertingos informacijos apie Indonezijos biologinę įvairovę ir pačius atogrąžų miškus.

B. Galdikas įžengė į  Borneo tropikų miškus su misija ištirti orangutangų elgesį, kad geriau suprastų žmogaus elgesio prigimtį. Vienas iš žmogaus ir orangutangų panašumų, pasak B. Galdikas, yra jų motiniškas instinktas. Kalifornijoje koledže ji pasakojo, kad orangutangai turi  stipriausiai išreikštus motinos-jauniklio santykius iš visų žinduolių. Natūraliose gamtinėse sąlygose orangutangų jaunikliai laikosi įsikibę įmotinos gaurus iki ketverių metų, o sekioja paskui ją dažnai iki aštuonerių. Ilgų stebėjimų dėka Birutė įsitikino, kad dėl to patelės gimdo ne dažniau, kaip kas 7-8 metus. Jei pažvelgsite į vienišo suaugusio orangutango gyvenimą, matysite, kad jo pasiruošimas gyvenimui vyksta tuo intensyviu periodu, kuris trunka nuo 7 iki 8, paprastai iki 10 metų, kai dar nesubrendęs orangutangiukas, patinas ar patelė visą be išimties laiką bendrauja su savo motina


Taip pat buvo  nustatyta, kad geriausią savijautą orangutangai patiria jaunystėje, vėliau jų laimės jausmas mažėja, ir vidutinio amžiaus beždžionės jaučiasi prasčiausiai. Senatvėje jos vėl atgauna garą savijautą. Tokie gerovės pokyčiai primena „U“ raidės formos kreivę – tokią, kokią patiria žmonės. Dr. Galdikas, kaip ir Fossey ir Goodall, manė, kad primatų, mūsų artimiausių protėvių elgesio studijos padės mokslininkams geriausiai apibūdinti žmogaus elgesį. Galdikas atlikti daug mokslinių stebėjimų ir tyrimų, susijusių su orangutangais ir jų natūralių buveinių apsauga.  tyrimai parodė, kad  panašumai tarp žmonių ir žmogbeždžionių peržengia genetiką ir psichologiją. Pavyzdžiui, šimpanzės ir orangutangai patiria panašų socialinį spaudimą ir stresą kaip ir žmonės. Taip pat jie išgyvena kuklumo, garbės, teisingumo bei meiles ir draugystės jausmą. Kartais jų prisirišimas vienas prie kito būna toks stiprus, kad vienas partneris negali išgyventi be kito.

Indonezijos tropikų miškuose B. Galdikas praleido daugiau nei 40 savo gyvenimo  metų. Per  šiuos metus orangutangai beveik išnyko dėl brakonierių, kurie gaudydavo juos ir pardavinėjo  žmonėms, zoologijos sodams ir laboratorijoms.  1990 m. ji padėjo atgauti ir sugrąžinti į tėvynę šešis orangutangų jauniklius, kurie buvo kontrabandos būdu išvežti iš Borneo. Bendradarbiaudama su vyriausybėmis, ji padėjo gauti reikiamus leidimus sugrąžinti šiuos šešis orangutangų jauniklius į jų gimtinę Indonezijoje. Šie orangutangai išgarsėjo kaip „Bankoko šešetukas“.

Salos gamta taip pat pateko į pavojų. B. Galdikas tikslas tapo ne tik išgelbėti orangutangus, bet ir išsaugoti aplinką, kurioje jie gyvena. Ji stengėsi išsaugoti orangutangus ir jų aplinką skaitydama paskaitas, pateikdama tyrimų medžiagą vietiniams Indonezijos gyventojams ir žmonėms užsienyje.
Tropical Rainforest, Sumatra
© Neil Franklin

Iki dabar B. Galdikas dalyvauja daugelyje didelių projektų dėl orangutangų ir jų aplinkos gerovės. Ji daug dirba nykstančio Borneo miško atkūrimo srityje. Nes dėl  masinio miško kirtimo parko teritorijoje pavojingai sumažėjo gyvybiškai orangutangams svarbių medžių kas ir lėmė orangutangų ir kitų retų gyvūnų nykimą saloje.  Taip pat, Galdikas įkūrė Tarptautinį orangutangų fondą, kurio skyriai veikia Los Andžele, Indonezijoje, Australijoje, Kanadoje, Didžiojoje Britanijoje, Taivane. 1971 m. Tanjung Puting parke įkūrė orangutangų stebėjimo centrą. Tanjung Puting Nacionalinis parkas yra centriniame Kalimatane. Šis parkas yra begalės rūšių paukščių, roplių ir žindulių bei laukinės gamtos namai. Ji išsaugojo Leakey stovyklą, vietą,  kurioje  gyvendama ji atlikinėjo mokslinius tyrimus. Svarbiausia, ji šviečia ir informuoja žmones apie „raudonųjų žmogbeždžionių“ svarbą, perteikia savo žinias mokslininkų bendruomenėms.
Dr. Galdikas, kaip ir Fossey ir Goodall, manė, kad primatų, mūsų artimiausių protėvių elgesio studijos padės mokslininkams geriausiai apibūdinti žmogaus elgesį. Galdikas atliko daug mokslinių stebėjimų ir tyrimų, susijusių su orangutangais ir jų natūralių buveinių apsauga.



Bibliografija:
    Rojaus atspindžiai. Mano gyvenimas su orangutanais Borneo saloje (Reflections of Eden. My Years with the Orangutans of Borneo) 1995 m. 3 leid. 1999 m., vokiečių k. 1995 m., prancūzų k. 1997 m., lietuvių k. 2012.

    Vadovas po Tanjung Putingo nacionalinį parką (A Guidebook to Tanjung Puting National Park), su G. Shapiro, 1997 m.

    Orangutanų odisėja (Orangutan Odyssey), su N. Briggs, 1999 m.

Apdovanojimai:

2012 m. Globalios Lietuvos apdovanojimai mokslo ir technologijos kategorijoje: už pasiekimus mokslo, inžinierijos bei technologijų srityse. 

2010 m. Lietuvos valstybės Ordinas ,,Už nuopelnus Lietuvai" Karininko kryžius.

2008 m. LTV projekto „Nacionalinių vertybių sąrašas. Pasklidę po pasaulį“ nominantė.

2007 m. TV3 projektas „Lietuvos garbė“. Apdovanojimas už gyvenimo nuopelnus.

1997 m. Aukščiausias Indonezijos Respublikos apdovanojimas, suteikiamas už išskirtinę veiklą gamtos apsaugos srityje.

1997 m. Tyler Prizo Laureatė už pasiekimus aplinkosaugos srityje, novatoriškus tyrimus ir indelį į aplinkos išsaugojimo mokslą.

1995 m. suteiktas Kanados ordinas.

1993 m.
Jungtinių Tautų „Global 500“ apdovanojimas.

1991 m. Eddie Bauer „Žemės didvyrio” apdovanojimas („Hero for the Earth Award“).

1990 m. PETA humanitarinis apdovanojimas.

Apie B. Galdikas daug rašė žinomi pasaulio leidiniai: Life, The New York Times, The Washington Post, The Los Angeles Times, buvo sukurta keletas dokumentinių filmų, du kartus jos ir jos sūnaus  atvaizdas puošė National Geographic viršelį bei enciklopedijos apie žymiausias šimtmečio mokslininkes viršelį.


Šaltiniai:

http://alkas.lt/2011/08/26/birute-galdikas-orangutangai-galvoja-pyksta-bijo-ir-myli-video/ 
http://www.birutegaldikas.lt/
http://inkchromatography.wordpress.com/2011/12/20/scientist-sunday-leakeys-angels-part-iii-birute-galdikas/
http://mokslasplius.lt/mokslo-lietuva/2012/2012/10/gimusi-tyrineti-oranzinius-misko-zmones-orangutanus-2/
http://www.muskingum.edu/~psych/psycweb/history/galdikas.htm
http://www.orangutans.com.au/orangutans-survival-gallery/bos-gallery.aspx 
http://www.orangutans.com.au/Orangutans-Survival-Information/Orangutan-Facts.aspx
http://www.pbs.org/wnet/nature/orphantoking/interview.html
http://science.howstuffworks.com/dictionary/famous-scientists/biologists/birute-galdikas-info.htm
http://www.yrasalis.lt/desimt/mokslininkai/prof-dr-birute-galdikas






Leave a Reply.

    apie projektą

    Blogas, sukurtas studentų, studijavusių antropologijos įvadą Vilniaus Universitete.
    Nenorėdami dėti savo darbų į stalčių, jais norime pasidalinti vieni su kitais, o taip pat ir su tavimi, mielas svety.
    Skaityk, džiaukis, grožėkis ir komentuok. Bet nesikeik. Diskutuok ir tau bus atsakyta.

    Vėliausi Įrašai

    January 2014

    Kategorijos

    All
    Aborigenai
    Degučiai
    Sentikiai