Iš kur kilo?

Manoma kad moterų lytinių organų apipjaustymas atsirado Senovės Egipte prieš 1400 metų, o kai kurie šaltiniai nurodo net 2000 metų prieš istoriją. Aptiktos mumijos byloja, kad mergaitėms buvo nupjaunamos visos arba dalis genitalijų.
Senovės graikų palikti užrašai teigia, kad toks ritualas buvo siejamas su pasikeitusiu mergaičių socialiniu vaidmeniu.
Apipjaustymas į Indoneziją atėjo kartu su islamu ir pradžioje buvo vykdomas kartą metuose per pranašo gimtadienį, pakeisdamas aukojimą. Laikui bėgant tai tapo eiline praktika.

Paplitimas

Moterų apipjaustymas praktikuojamas daugiau nei 30 šalių – centrinėje Afrikos dalyje, Egipte, Irake, Irane, Turkijoje, Sirijoje, Arabijos pusiasalyje, Indijoje, Malaizijoje, Indonezijoje, Gvinėjoje, Džibutyje, Malyje, Somalyje, Eritrėjoje, Siera Leonėje, Gambijoje.
Kasdien pasaulyje apipjaustoma apie 6 tūkstančius mergaičių ir moterų, per metus – apie 3 mln. Iš viso tokių moterų yra nuo 100 iki 140 mln.
Apie pusę milijono gyvena Europos Sąjungos valstybėse ir Tuo tarpu Europą kasmet pasipildo 180 tūkst. šią procedūrą patyrusių moterų ir mergaičių.
8 pasaulio valstybėse įstatymai draudžia atlikti tokią procedūrą: Australijoje, Didžiojoje Britanijoje, Kanadoje, Prancūzijoje, Norvegijoje, Švedijoje, Šveicarijoje ir JAV.

Priežastys

Absoliučioje daugumoje kultūrų apipjaustymas susijęs su religiniais įsitikinimais ir socialinėmis reikšmėmis. Paprotys perduodamas iš kartos į kartą ir yra tvirtai įaugęs. Tačiau konkrečiose kultūrose apipjaustymo reikšmė skiriasi:

  • Pagrindinė apipjaustymo priežastis – religija.
  • Vienur tai yra brandos apeiga – mergaitės apipjaustymas žymi jos perėjimą į moterystę, pasirengimą gyvenimui santuokoje, o kitur apipjaustymas atliekamas mergaitei vos sustiprėjus, sulaukus jau trijų ar keturių metų amžiaus.
  • Vienur apipjaustyta moteris bendruomenėje priimama su pasveikinimu, kitur tai daroma tyliai, viešai apie tai nekalbant.
  • Jei mergaitė nebus neapvalyta, ji eis ir ištvirkaus su vyrais. Taigi, apipjaustymas apsaugo moters garbę.
  • “Be to neįmanoma ištekėti“, nes tik apipjaustyta moteris yra suprantama kaip „normali“. To pageidauja ir jas vesti ketinantys vyrai. 
  • Apipjaustytos mergaitės tampa „švarios“, nes yra apvalomos nuo blogųjų dvasių.
  • Mergaičių apipjaustymas būtinas higieniniais sumetimais, nes kai kuriose šalyse manoma, kad neapipjaustyta mergaitė negali tinkamai apsivalyti nusišlapinus.
  • Šia praktika siekiama sumažinti moterų seksualumą, užkirsti kelią jų paleistuvystei, išsaugoti skaistumą, apsaugoti nuo nereikalingo nėštumo.
  • Be to, teigiama, kad apipjaustytos moterys padidina seksualinį vyrų pasitenkinimą.
  • Kai kuriose šalyse, manoma, kad neapipjaustyta moteris per daug susijaudinusi ir negali tinkamai šeimininkauti. Manoma, kad neapipjaustyta moteris negali pagimdyti berniuko.
  • Daktarai, atliekantys šias procedūras sako, kad yra daug priežasčių dėl ko atliekama ši procedūra – nuo religinių iki kelio užkirtimo gimdos kaklelio vėžiui. 

Kokop Beti, 60 metų apipjaustytoja

Kokop gyvena Kvoti apylinkėje, netoli Kapčorvos, Ugandoje – tai nedidukė raukšlėta moteriškė, su šeima įsikūrusi ant kalno. Kokop pagimdė 10 vaikų, du iš jų  mirę. Kokop yra apipjaustytoja – jau beveik 40 metų apipjausto moterų genitalijas. Tai jos pragyvenimo šaltinis.  Būdama 16 metų ji apsipjaustė  ir tvirtai tiki, kad dėl to santuoka stabilesnė, neberūpi kiti vyrai.

Penki iš Kokop vaikų yra mergaitės, dvi ji apipjaustė. Kokop nevers apsipjaustyti kitų  dukterų, kurioms 20, 24 ir 26 metai,  tačiau, jos įsitikinimu, tai įvyks, kai jos susituoks. Merginos patirs aplinkinių, laikančių šią praktiką tradicija, spaudimą, o jei neapsipjaustys, sutuoktiniai gali jų negerbti.  Pasak Kokop Beti, apipjaustymas – tai ritualas.

Naktį prieš apipjaustymą dvasios Kokop atsiunčia sapną, kuriame jai liepiama kitą dieną apipjaustyti 70 mergaičių. Taigi kitą dieną  prie jos trobelės išsirikiuoja 70 mergaičių. Jos gulasi ant nugaros, nusisuka nuo Kokop Beti kol ji atliks procedūrą. Visos mergaitės vilki raudonas sukneles, surištas nugaroje. Kiekviena atsineša dubenį ir muilo, pasideda greta. Kokop pasigamina peilius kiekvienai iš 70 mergaičių. Ji paima už klitorio ir staigiai jį nupjauna. Labai svarbu, kad per apipjaustymą mergaitės būtų drąsios. Jos neturi spiegti ar verkti – tai nuliūdintų šeimą.

Apipjaustymo formos

Vienu atveju mergaitė užpuolama visiškai netikėtai savo artimųjų ar globėjų ir jai atliekama gan žiauri apipjaustymo procedūra, po kurios gimdant reikia vėl šalinti audinius. Po gimdymo ir vėl atkuriama nekaltybė, o tai labai vertinama. Ši praktika paskutiniu metu paplito kaip moters finansinės priklausomybės nuo vyro ir santuokos pasekmė.

Antrąja apipjaustymo forma pabrėžiama vyresnės moters viršenybė prieš jaunesnę merginą. Skausmą reikia iškęsti tyliai. Tokiu būdu mergina turi pereiti į suaugusiųjų pasaulį, o jos iškęstas skausmas – tarsi pasiruošimas gimdymui.

Apipjaustymo būdai

Pirmuoju atveju dalinai arba visiškai pašalinamas klitorius.

Antruoju atveju pašalinami klitorius ir dalinai arba visiškai pašalinamos lytinės lūpos.

Sudėtingiausias apipjaustymo būdas, kai pašalinama daugiausiai audinio, t.y. visiškai pašalinamas klitorius, lytinės lūpos, viskas užsiuvama ir paliekama tik maža skylutė šlapimui ir menstruacijų kraujui pasišalinti. Toks apipjaustimo būdas labiausiai paplitęs Sudane, Somalyje, Šiaurės Kenijoje, Etiopijoje, palei visą Raudonosios jūros pakrantę, vakarų Afrikos šalyse, Malyje ir aplink. 

Įrankiai, kuriais atliekama apipjaustymo procedūra

Mergaičių apipjaustymo indonezijoje
ceremonija

Pranašo Muchamedo gimimo dienos garbei 284 šeimoms skirta lėšų tam, kad jų dukterys dalyvautų masiniame apipjaustyme. Fotografė Stefani Sinkler aplankė šią ceremoniją ir siūlo mums žvilgtelti į kadrus.

Picture
9 mėnesių mergaitė laukianti savo eilės apipjaustymui.

Picture
284 mergaičių šeimos, gavusios lėšų masiniam apipjaustymui pranašo Muchamedo gimimo dienos garbei. Mergaitės ir jų šeimos susirinko didelėje salėje prieš ceremonijos pradžią, kuri pagal tradiciją prasideda malda.


Picture
Viena iš mergaičių ruošiama apipjaustymo procedūrai.

Picture
Azijoje moterų apipjaustymo tradicija dar gyva kai kuriose Filipinų, Malaizijos, Pakistano, Indonezijos bendruomenėse. Taip pat jis praktikuojamas Jungtiniuose Arabų Emiratuose, Pietų Jemene, Omane, Bahreine. Lotynų Amerikoje apipjaustymą galima sutikti Brazilijoje, Rytų Meksikoje ir Peru.
 


Picture
Viena iš mergaičių po procedūros. Gydytojai mauna specialias kelnaites, bet tai negarantuoja greito pagyjimo.


Picture
Gydytojai ruošia instrumentus apipjaustymo procedūrai pradinėje mokykloje.

Picture
Viena iš mergaičių po apipjaustymo.


"Dykumų gėlė"

Waris Dirie „Dykumų gėlė“: likti neapipjaustytai afrikietei gėda, o apipjaustytai skauda visą gyvenimą. Varis Diri (Waris Dirie) pasakoja sukrečiančią gyvenimo istoriją. Vos dvylikos ji pabėgo iš suplanuotų savo vestuvių ir gimtųjų namų Somalyje. Po ilgų klajonių vargšei merginai nusišypsojo likimas ir ji tapo pasaulinio garso manekene. Tai buvo ir nuostabus sapnas, ir didžiausias košmaras. Pasiekusi savo karjeros viršūnę, per vieną interviu garsus supermodelis išdrįso prabilti apie mergaičių apipjaustymą, vykstantį daugelyje Afrikos genčių. Ji pati patyrė šį ritualą sulaukusi vos penkerių.


 „Somalyje liaudies išmintis sako, kad tarp mergaitės kojų yra blogis, kūno dalys, su kuriomis mes gimėme, dar nėra švarios. Todėl tą blogį būtina pašalinti – išpjauti klitorį, mažąsias lytines lūpas ir daugumą didžiųjų lūpų. Suglausta žaizda užsiūnama, paliekant tik randą vietoj mūsų genitalijų“, – pasakoja W.Dirie. Vieną rytą mažoji Waris buvo atiduota į čigonės rankas. „Pajutau, kaip pjauna mano mėsą – mano lyties organus. Girdėjau bukos geležtės garsą pjaustant mano odą pirmyn ir atgal. <…> Pasibaigė greitai, kadangi nualpau. Atsipeikėjusi pamaniau, kad viskas baigta, bet blogiausia tik prasidėjo. Mano akių raištis buvo nukritęs, ir pamačiau žudikę šalia savęs pasidėjusią krūvą spyglių nuo akacijos medžio. Spygliais pradūrė mano odoje skyles, tada pro jas įkišo stiprų baltą siūlą ir mane susiuvo. Mano kojos buvo visiškai nutirpusios, bet skausmas tarp jų buvo toks stiprus, kad norėjau numirti.“ Vėliau žaizda sugijo taip, kad atrodė lyg užtrauktukas: „genitalijos buvo užmūrytos tarsi plytų siena, kad jos vyras nepajėgtų įsiskverbti iki vestuvių nakties, tada jis arba perpjaus su peiliu, arba įsibraus jėga.“

Akimirkos iš apipjaustymo procedūros

Šaltiniai:
Comfort Momoh "Female genital mutilation", 2005
Betinna Shell - Duncan and Ylva Hernlund "Female "Circumcision" in Africa: Culture, Controversy, and Change"
Yetunde Abisola Noah "Female circumcision/ female genital cutting in Nigeria: coulples' attitudes, women's empowerment and acute obstetric outcomes"
www.bigpicture.lt 
www.youtube.com
www.lygus.lt Informacinis portalas moterims
www.15min.lt
www.delfi.lt
www.news.discovery.com

Parengė: Roberta Radauskaitė ir Donata Rimkevičiūtė

Kevin
9/27/2014 09:04:44 pm

Nesveikas poziuris..

Reply
sima
2/27/2015 10:20:09 pm

šlykštu,varkšės mergaičiukes,kūno žalojimas

Reply



Leave a Reply.

    apie projektą

    Blogas, sukurtas studentų, studijavusių antropologijos įvadą Vilniaus Universitete.
    Nenorėdami dėti savo darbų į stalčių, jais norime pasidalinti vieni su kitais, o taip pat ir su tavimi, mielas svety.
    Skaityk, džiaukis, grožėkis ir komentuok. Bet nesikeik. Diskutuok ir tau bus atsakyta.

    Vėliausi Įrašai

    January 2014

    Kategorijos

    All
    Aborigenai
    Degučiai
    Sentikiai